Ik heb een nieuwe liefde…

Saga2Anders dan Amerikaanse striptekenaars vertonen Europese striptekenaars een beeld van bonte verscheidenheid, elk gebruikt karakteristieke teken- en kleurtechnieken; bovendien experimenteren zij vaak volop met teken- en kleurtechnieken gedurende hun hun carrière. Vergelijk maar eens het oude werk van Olivier Ledroit (Chroniques de la Lune noire) met het nieuwe (Requiem Chevalier Vampire).

Maar er zijn ook Amerikanen wier werk afsteekt tegen doorsnee-Amerikaanse strips. Mike Mignola (Hellboy, Baltimore). Ben Templesmith (30 Days of Night, Wormwood). Ashley Wood (Hellspawn, Zombies Vs. Robots). Een triade die mij sinds jaar en dag inspireert. Weet je wat het is met hun werk, hun strips? Ze doen niet Amerikaans aan. Nee, zo zeg ik het niet goed. Het zijn niet van die overgepolijste risicoloze superheldenstrips. De tekeningen zijn meer meer figuratief. Stilistisch markanter.

Nu, na zojuist Saga, vol. 1 gelezen te hebben, kan ik niet anders dan Fiona Staples aan het rijtje toe te voegen. Man, wat een fris tekentalent! Heerlijk bizarre karakterontwerpen. Nonchalant inktwerk. Dromerige achtergronden. Wat wil je nog meer!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s